De filmkeuze van Cees Leijnse

Harry Dean Stanton is Lucky

Motiveer je keuze, dat is ongeveer de opdracht.

Wel, mijn keuze voor de film Lucky, uit het jaar 2017, met in de hoofdrol de Amerikaanse acteur Harry Dean Stanton, is vooral gebaseerd op juist die hoofdrolspeler.

Een acteur die vooral bekend is door zijn weergaloze vertolking van een door de woestijn van Arizona dolende Travis in Paris Texas uit 1984, op zoek naar…. Ja, naar wat eigenlijk? Naar de vrouw die hem verlaten heeft (rol van Nasstassja Kinsky), naar zijn zoon, naar zichzelf, naar peace of mind, naar geluk, naar…. Die film, Paris Texas,  kon geen andere hoofdrolspeler hebben dan Harry Dean Stanton. Hij WAS de dolende en zoekende Travis. En die film, geregisseerd door Wim Wenders, is een monument in de filmhistorie. Hoewel de Amerikaanse pers niet zoveel moest hebben van een soort van moderne western, geregisseerd door een Duitser.

Lucky  is wel geregisseerd door een Amerikaanse regisseur, John Carrol Lynch, zoon van de bekendere regisseur David Lynch (vooral bekend van de TV-serie Twin Peaks. Hij speelt overigens in deze film ook een rolletje). En ook hier, zelfs vooral hier, is Harry Dean Stanton de enige die de rol van Lucky kan spelen. Hij IS Lucky. Hij is een breekbare negentiger, die zijn dagen slijt net buiten een klein woestijnstadje tegen de Mexicaanse grens. Hij voert een spirituele en filosofische strijd tegen het naderende einde . Een strijd die hij natuurlijk gaat verliezen, maar hij doet dat naar mijn mening groots, waardig en met bittere humor.

Daarbij zingt hij ook nog. Hij zingt tegenover een aanvankelijk verbaasd, maar uiteindelijk meezingend gezelschap van vooral Mexicanen Volver, een  zeer melancholieke Mexicaanse traditional. Houd het daarbij maar eens droog! Wat mij betreft tenminste.

Tja, is het zingen? Ik weet het niet. Maar Harry Dean liet al eerder horen -met Cancion Mixteca in Paris Texas en  met Across the Borderline op de plaat met Ry Cooder dat voor het genereren van emotie meer nodig is dan zuiver en stem- en toonvast zingen,

Dus ja, de film Lucky emotioneerde mij en ik ben een absolute fan van Harry Dean Stanton. Die tal van andere rollen speelde, bijvoorbeeld in Escape from NY met Kurt Russel, in Alien en ook in The Green Mile met Tom Hanks en trouwens ook in Christine uit 1983 over een op hol geslagen auto. Hij kon het allemaal, geen Brad Pitt of George Clooney, maar wel een geweldige acteur.

Overigens, hij werd geboren in 1926 en overleed op 15 september 2017, niet lang na het voltooien van Lucky.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.