Header

Over ons

Over Cinema Middelburg

Cinema Middelburg is gevestigd in het prachtige monument De Kloveniersdoelen, een markant gebouw uit 1607, dat ook wel bekend staat als ‘militair hospitaal’. Volgens een recente ode aan de bioscoop in NRC staat Cinema Middelburg op 4 in de top 5 van meest bijzondere bioscopen van Nederland!

Dagelijks vertonen we de beste arthouse, klassiekers, kinderfilms en documentaires in de twee filmzalen. De sfeervolle grote zaal met 91 stoelen en met het historische balkenplafond, en Club Cinema, officieel de kleinste bioscoop van Nederland, in het tuinhuisje. In Club Cinema staan vijftien rode stoelen. In-the-mood-for-love warm red om precies te zijn. En ze zitten heerlijk. De muren en het plafond van het filmzaaltje zijn Budapest-hotel dark aubergine. Madmen smokey oker op de vloer maakt het kleurenpalet compleet. Het tapijt is speciaal voor de Club Cinema ontworpen en met de hand gelegd. Daarnaast hebben we nog een online filmzaal, op Picl, 24/7 geopend.

Elke avond is onze Cinema Foyer geopend, een uur vóór, en een uur ná de film, om alvast te genieten van een kopje koffie, af te spreken met vrienden, de Filmkrant te lezen, na te praten met een wijntje.

Een groep van ongeveer 50 gepassioneerde vrijwilligers zorgt ervoor dat publiek dagelijks kan genieten, kijken, ontmoeten en beleven.

 

Organisatie

Stichting Cinema Middelburg heeft een subsidierelatie met de gemeente Middelburg en is lid van de Nationale Bioscoopbond, de NVBF, en heeft zich gecommitteerd aan het Europese filmtheaternetwerk Europa Cinemas en het landelijke Cineville. Door de belastingdienst is zij erkend als ANBI. Er zijn ruim 800 donateurs. Naast bovengenoemde financiële ondersteuning zijn de opbrengsten uit de kaartverkoop, zaalverhuur en advertenties de belangrijkste bronnen van inkomsten. Cinema Middelburg is onafhankelijk in haar programmatische keuzes.

Cinema Middelburg heeft zich ten doel gesteld een dagelijks filmaanbod te verzorgen voor de inwoners en bezoekers van Middelburg en omgeving en wil daarbij een stabiele en inspirerende schakel zijn in het culturele, sociale en maatschappelijke leven. We maken een divers programma waarbij we rekening houden met ‘iedereen’, publiek én filmmakers. We willen dat er voor iedereen in Middelburg en omstreken iets in het programma te vinden is dat aanspreekt, verrast, uitdaagt en om kritisch nadenken vraagt.

Cinema Middelburg wordt bestuurd door directeur Simon Blaas. Hij is verantwoordelijk voor het artistiek en zakelijk beleid. De Raad van Toezicht (RvT) adviseert en houdt toezicht op het vastgestelde beleid, controleert de jaarrekening en stelt de begroting vast. Zij doet dit op actieve wijze en in een collegiale samenwerking met de directeur. Daarnaast is de RvT een waardevol klankbord voor de directeur. Voor bestuur en toezicht hanteert het Cinema Middelburg de Governance Code Cultuur.

Raad van Toezicht

De leden van De Raad van Toezicht voeren hun functie onbezoldigd uit en ontvangen geen onkostenvergoeding.

Steven van Boven: Voorzitter. In functie sinds 15 november 2022

Hoofdfunctie: mediator, Nevenfuncties: rechter-plv rechtbank Rotterdam, directeur Hosterkokke BV, directeur De Brede Aa BV, mentor 

Irma Quist: Penningmeester. In functie sinds 27 december 2021

pensioen

Manon Veroude: Secretaris. In functie sinds 13 december 2022

Hoofdfunctie: adviseur gemeente Middelburg, nevenfuncties: vrijwilligers Gors en speelhof Hogerzael

Wouter de Gaaij. Lid. In functie sinds 13 februari 2024

Hoofdfunctie: architect

Jeanine Naerebout. Lid. In functie sinds 13 februari 2024

Hoofdfunctie: Adviseur / vakreferent ZB Bibliotheek van Zeeland. International Relations Officer. 

 

Jaarverslagen worden gepubliceerd op anbi.nl en zijn op aanvraag verkrijgbaar.

 

Filmhistorie Middelburg

De filmhistorie in Middelburg begon in 1928 met de Flora-bioscoop in de Lange Noordstraat, die in 1932 werd verbouwd en omgedoopt tot City-bioscoop. Deze bioscoop werd vernietigd bij het bombardement in 1940. Tussen 1937 en 1967 werden films vertoond in Electro op de Markt. In 1960 opent het City-theater in de Lange Delft, maar maakt in 1983 plaats voor de HEMA. Vanaf 1984 draaide Stichting Filmhuis Middelburg films in de leegstaande discotheek in de Pauwpoort achter het Damplein: Meccano. Vanaf 1985 worden ook films vertoond in de Zeeuwse Bibliotheek onder de naam Electro. In 1987 openen tegelijkertijd het verbouwde Electro op de Markt en het Filmtheater Schuttershof. Meccano is dan gesloten en in 1989 stopt ook de filmvoorziening in de Zeeuwse Bibliotheek. In 1992 ging de inmiddels tot Stichting Filmtheaters Middelburg omgedoopte stichting failliet. Sinds de heroprichting op 2 juli 1993 draaide Stichting Cinema Middelburg dagelijks films in het Schuttershoftheater. In 2012 werd in april afscheid genomen van de 35mm projector en gedigitaliseerd. Op 12 juni 2013 was One Flew Over the Cuckoo’s Nest de laatste voorstelling in het Schuttershoftheater. Na een lange zoektocht naar een nieuwe locatie werd op zaterdag 22 juni 2013 met The Great Gatsby de eerste film vertoond in de Kloveniersdoelen (met dank aan Peter van Eenennaam voor deze informatie).