2023 was een fantastisch jaar voor de Cinema!

2023 in vogelvlucht

02.01.2024

2023 was een fantastisch jaar voor de Cinema!

 

Beste filmvrienden,

 

Voordat we vandaag met veel plezier het nieuwe filmjaar beginnen, met vijf voorstellingen, kijken we graag nog even terug op het afgelopen jaar en bezinnen we ons op wat er allemaal is bereikt. Namens ons hele team, alle vrijwilligers, zijn we iedereen heel dankbaar voor wat een fantastisch jaar is gebleken! We wensen iedereen een mooi en gezond 2024!

2023 in vogelvlucht

In 2023 hebben we een record aantal voorstellingen georganiseerd en kon de liefhebber kiezen uit meer films dan ooit. Er waren maar liefst 1188 openbare voorstellingen en 210 films. Dit komt omdat we voor eerst een volledig jaar films hebben kunnen vertonen in onze twee zalen: de Grote Zaal én de Club Zaal. De Club Zaal werd eind 2020 (in de Corona-periode) geopend en begin 2022 waren we in januari nog gesloten vanwege de lockdown en golden er tot en met februari nog beperkende maatregelen. In 2019, dus met 1 zaal, waren er 775 openbare voorstellingen en 175 films te zien.

We verkochten in 2023 21.061 kaartjes bij de openbare voorstellingen. Vergeleken met 2022 is dat een stuk meer, toen was dat 13.208, maar dat jaar stond in het teken van herstel ná de Corona jaren vanaf 2020. Vergeleken met het gemiddelde van de drie pré corona jaren, 2017-2019: 20.926, is het een heel positief resultaat en zelfs een beetje meer! Er werden ook voor ruim 2.000 mensen besloten voorstellingen georganiseerd, bestaande uit schoolvoorstellingen (in samenwerking met KEW) en particulieren zaalverhuren. Online ontvingen we in onze Picl zaal ook rond de 2.000 bezoekers.

Films als De Acht Bergen, The Banshees of Inisherin, Le Pot-Au-Feu en documentaires als Anselm en Sporen van Indië werden heel druk bezocht. Ook klassiekers van Wenders, Herzog en Kieslowski werden gewaardeerd. In de Club hebben we nieuwe reeksen Club Rainbow georganiseerd, samen met Roze 50+ en we waren verrast en vereerd met een nominatie voor de Zeeuwse Parel van het LHBT Netwerk Zeeland. Zeeuwse filmmaker Jacomien Kodde gunde ons de feestelijke première van haar nieuwe documentaire De Idealenwijk.

In 2023 hebben we voor en achter de schermen heel veel vernieuwd. Zo hebben we samen met de collega’s van De Houttuinen en de gemeente Middelburg een nieuw huurcontract getekend en hebben we een vergunning aangevraagd om met onze vrijwilligers de Cinema Foyer te openen! Sinds maart kon er ’s avonds voor en na de film gezellig wat gedronken worden. De aankondiging van de nieuwe Cinema Foyer zorgde voor spontane aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers, en het team werd flink uitgebreid. Stichting Cinema Middelburg liet bij de notaris de statuten wijzigen en veranderde van bestuur naar Raad van Toezicht-model, waarmee we stappen hebben gezet in het volgen van de Code Cultural Governance. Op techniek gebied hebben we in de Club Zaal een nieuwe 2k-projector geïnstalleerd. En we zijn begonnen met nieuwe vormgeving in het gebouw. Er is geschilderd en nieuwe vloerbedekking gelegd. Binnenkort volgt nieuwe signing, speciaal ontworpen door Martien Luteijn.

Heel trots zijn we op onze nieuwe status als Cineville-theater, sinds maart. Dankzij de vruchtbare samenwerking met de Zeeuwse filmtheaters, ‘t Beest in Goes, Fizi in Zierikzee en het Ledeltheater in Oostburg hebben we een driejarig contract kunnen afsluiten met Cineville, het landelijke platform voor filmliefhebbers die onbeperkt naar de film kunnen en Cineville in Zeeland kunnen introduceren. Deze krachtenbundeling is ons derde succes, na de eerdere gezamenlijke toelating tot Europa Cinemas en aanvragen bij het Filmfonds.

We hebben samengewerkt met diverse organisaties en een bijdrage geleverd aan speciale initiatieven zoals de n8vdn8, de kinderkunstweek en de roze zaterdag. We hebben speciale Middelburgers te gast gehad voor hun filmkeuzes. Extra feestelijk was dat we in juni konden stilstaan bij onze tiende verjaardag in de Kloveniersdoelen, met een glaasje bubbels voor onze donateurs en Clubleden!

 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.