Women make film!

A New Road Movie Through Cinema

Een duizelingwekkende 14-uur durende roadtrip door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs met als gidsen o.a. Tilda Swinton, Jane Fonda en Debra Winger.

De regisseur heeft grondig onderzoek gedaan in filmarchieven over de hele wereld; Cousins achterhaalde ruim zevenhonderd filmfragmenten van 183 vrouwelijke regisseurs, van wie een groot deel voor ons tamelijk onbekend is gebleven. Terwijl bewegingen als #TimesUp en #ShareHerJourney af willen rekenen met de professionele barrières waar vrouwen tegenaan lopen, neemt Cousins ons mee in het werk van vrouwelijke filmmakers die deze obstakels hebben overwonnen. De veertien uur durende documentaire is onderverdeeld in veertig hoofdstukken. Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis, belicht het – aanzienlijke – aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de filmkunst en toont hoe vrouwelijke regisseurs te werk gingen. Hoe gingen ze om met de ‘gereedschapskist’ zogezegd, hoe zetten ze close-ups, kadrering, mise-en-scène en tracking shots in voor hun verhaal? Ook besteedt Cousins ruim aandacht aan de onderwerpen, de verhalen die vrouwelijke regisseurs vertelden en voor welke genres ze kozen. Wat was hun filmische taal, wat ging ze aan het hart?

We vertonen elke deel twee keer, steeds op zondag en maandagen. het begint op zondag 10 oktober, de herhaling is dan op maandag 11 oktober. Deel twee is zondag 17 oktober met herhaling op maandag 18 oktober, etc.

De vijf films:

No Hay Camino is een hartverwarmende roadmovie over Heddy Honigmann, een van de grootste filmmakers die Nederland kent.

Mijn vader is een vliegtuig, Gouden Kalf nominatie door Antoinette Beumer

The Ascent Digitaal gerestaureerde, overweldigende laatste film van Larisa Shepitko, een van de grootste filmtalenten van de Sovjet-Unie, winnaar van de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn in 1977.

Slalom van Charlène Favier De 15-jarige Lyz wordt opgeleid tot toekomstig Olympisch skikampioen maar wordt door haar coach fysiek en emotioneel zwaar onder druk gezet waarbij hij meerdere keren een verboden lijn overschrijdt.

The Man Who Sold His Skin (Kaouther Ben Hania) werd genomineerd voor Beste Buitenlandse Film bij de Oscars en was de openingsfilm van het Movies that Matter Festival. Mahayni won op het filmfestival van Venetië de award voor Beste Acteur in het Orizzonti programma. De film is los geïnspireerd op een origineel kunstwerk van Wim Delvoye.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.