Themareeks De Waarheid met UCR

Documentaire The Cleaners

Cinema Middelburg en het University College Roosevelt in Middelburg organiseren het komende filmseizoen een serie filmavonden over het thema “de waarheid”. De serie van 4 filmavonden zal worden vergezeld van discussie en korte lezingen vooraf en na afloop.

De waarheid is een veelbesproken onderwerp de laatste jaren. “Alternatieve feiten” zijn sinds 2016 een algemeen begrip, maar ook op allerlei terreinen wordt het steeds lastiger om feiten van fictie te onderscheiden. Zo spelen zelfbenoemde “experts” een prominente rol in debatten over bijvoorbeeld klimaatverandering, vaccinaties, gezondheid en voedselveiligheid. Het internet geeft een platform aan iedereen, waarbij het onderscheid tussen feiten en meningen vaak vervaagt en mensen in “filterbubbels” met eenzijdige informatie worden gevoed.

Tegelijkertijd staan ook waarden zoals democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk. Hoewel het hier niet gaat om feitelijke “waarheden” kan discussie worden gevoerd over: hoe “waar” zijn waarden? Bestaat er zoiets als een universele ethische waarheid?

Met de films en de discussie daaromheen willen Cinema Middelburg en de UCR de discussie aanzwengelen over deze thema’s. De filmavonden vormen een verplicht onderdeel van het UCR cursusprogramma. Daarnaast zijn de avonden ook toegankelijk voor het brede publiek.

 

De eerste twee films die worden vertoond zijn:

Dinsdag 23 oktober om 20.00 uur : The Cleaners (documentaire, 2018, NL ondertiteld)

Een spannende en onthutsende documentaire over hoe onderbetaalde en overwerkte mensen in de Filipijnen bepalen welke beelden wel en niet door Facebook worden getoond.

Dinsdag 20 november om 20.00 uur: What will people say (Speelfilm, Noorwegen, 2017, NL ondertiteld)

De zestienjarige Nisha leidt een dubbelleven. Thuis, bij haar ouders is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat met haar vrienden is ze een doorsnee Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha’s wereld in.

De overige twee films worden geprogrammeerd in het voorjaar van 2019.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.