première De verdwenen lijnen van Marlow Moss

Een film van Fifi Visser en André van der Hout

Wereldpremière: zaterdag 11 juni 17.00 uur, Cinema De Studio in Antwerpen

Nederlandse première: zondag 12 juni 15.30 uur, Cinema Middelburg

 

Marlow Moss was radicaal, als kunstenaar en als mens. Bijna een eeuw geleden besloot ze de Londense upperclass vaarwel te zeggen. Ze knipte haar haren af, droeg voortaan mannenkleren en veranderde haar naam van Marjorie in Marlow. In Parijs werkte ze samen met Mondriaan; de twee kunstenaars inspireerden elkaar over en weer.

Maar waarom is Moss bijna vergeten? En waar is al haar werk gebleven? De documentaire “De verdwenen lijnen van Marlow Moss” is een Zeeuwse zoektocht in de voetsporen van een kunstenaar wier bestaan nagenoeg lijkt uitgewist.

 

In het Zeeuwse Biggekerke zijn er nog wel een paar die zich ‘het ventjeswuuf’ herinneren. Moss belandde er via haar geliefde, de schrijfster Netty Nijhoff die er – samen met haar echtgenoot Martinus – een vakantiehuisje had. Nu wordt het huis bewoond door de man die bijna alles erfde, journalist en schrijver Andreas Oosthoek. Schatbewaarder tegen wil en dank.

 

Het werk van Moss wordt inmiddels voor honderdduizenden euro’s geveild. Maar van veel schilderijen en beeldhouwwerken is onduidelijk waar ze zijn. In de jaren negentig is er in Arnhem nog een grote overzichtstentoonstelling geweest. Daarna wordt het troebel. Zijn de werken gestolen, verduisterd of misschien weggegooid?

 

 

 

Een film van Fifi Visser en André van der Hout

geluid Maarten Walters

geluidsnabewerking Willem Schneider

kleurcorrectie en posterontwerp Laura Beijn

 

Deze documentaire is mogelijk gemaakt door: Documentairefonds Zeeland, M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Omroep Zeeland, Vleeshal Middelburg, Familiefonds Hurgronje, Cultuurfonds Zeelandia.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.