Nieuwe Filmcolleges!

Filmgenres en Filmstromingen

Onder leiding van filmwetenschapper Rudi de Boer organiseert Cinema Middelburg een nieuwe reeks filmcolleges.

De colleges vinden plaats in de cinema, op vier vrijdagmiddagen. Van 15.00 – 17.15 uur.

 

Tickets alleen voor de vier colleges als pakket. Inclusief pauzedrankje.

 

Vrijdag 8 en 22 februari

Vrijdag 8 en 22 maart

 

Filmgenres en Filmstromingen

Mensen hebben vaak een specifieke voorkeur voor bepaalde filmgenres of filmstromingen. Iedereen kent de meest voor de hand liggende tijdloze filmgenres: de domme actiefilm, de voorspelbare (romantische) komedie, de lange dramafilm, de ongeloofwaardige sciencefiction film of de slechte horrorfilm. Deze films gaan te vaak uit van kant-en-klare filmformules. Toch zijn deze genres vaak gecompliceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Maar hoe zijn deze genres ontstaan en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? Er ontstaan ook steeds nieuwe genres, zoals de found-footage-film en er zijn genres die bijna niemand meer kent, simpelweg omdat ze bijna nooit meer worden gemaakt, zoals het White Picket Fence genre. Naast filmgenres zijn er ook filmstromingen, die vaak juist wel tijdgebonden zijn. Denk aan het Duits Expressionisme van de jaren ‘20 of het Italiaans Neorealisme van de jaren ’40 en ’50. Maar wat is nu een abstracte film of een structuralistische film? Er zullen altijd filmmakers zijn die proberen buiten deze hokjes te blijven, maar lukt dat ook?

 

€ 60 / € 50 (donateurs)

Tickets > 

 

Na afloop van elk college ontvang u een hand-out, zodat u thuis nog alles eens rustig kunt nalezen. Om het geheel gezellig en overzichtelijk te houden zijn er een beperkt aantal plaatsen (50) beschikbaar.

Over docent Rudi de Boer:
Tijdens zijn studie Theater, Film & Televisiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht is hij zich gaan verdiepen in de filmgeschiedenis en in de verschillende filmculturen. In deze periode ontwikkelde hij o.a. een fascinatie voor suspense-meester Alfred Hitchcock. Filmeducatie is voor hem een belangrijk thema. Nu is hij dan ook werkzaam als filmdocent  bij diverse filmtheaters, opleidingen en filmfestivals.
            

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.