Make a Fake!

Over MAKE A FAKE

Aan dit 12 weken durende project doen zo’n 100 vo-leerlingen mee van verschillende Zeeuwse scholen uit vier regio’s. Het project is erop gericht om Zeeuwse jongeren en andere geïnteresseerden kennis te laten maken met diverse aspecten van film en nieuwe media. Op deze manier wordt de mediawijsheid en kennis op het gebied van film vergroot, op een laagdrempelige en vooral aansprekende manier.

Over MAKE A FAKE

Vanaf februari/maart gaan vier Zeeuwse middelbare scholen (Nehalennia, Pontes Goese Lyceum, Pontes Pieter Zeeman en het Zwin College) actief aan de slag met film maken binnen het thema ‘fake’. Tijdens dit educatieve project wordt er ingegaan op de basisprincipes van film, de verschillende filmgenres, fake news, deepfake en mediawijsheid. Vervolgens maken de leerlingen zelf ook een film, waarbij de opdracht luidt: Maak een 3 minuten film waarbij je iets dat nep is, echt laat lijken.

Vanuit Stichting Filmalot zijn er tien professionele filmdocenten aangetrokken voor het verzorgen van de lessen die deels plaatsvinden in de filmtheaters en deels bij de scholen. Het project wordt afgesloten met een mini filmfestival op 22 en 23 juni, waar de gemaakte films op het grote doek in première gaan. Aan de winnaars, die bepaald worden door een professionele vakjury, worden diverse filmawards uitgereikt!

Kick-off programma

Tijdens de Kick-off van ‘MAKE A FAKE’ worden deelnemende leerlingen door filmdocent Rudi de Boer ter inspiratie meegenomen in de wereld van fictie en feiten. Aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden legt hij de verschillen uit en laat hij toepassingen ervan zien binnen het filmvak. De Kickoff is tevens bedoeld als eventuele kennismaking met het filmtheater.

Inspelen op de actualiteit

Het thema ‘fake’ haakt in op de actualiteit. Fake newsitems zijn aan de orde van de dag. Wie kent inmiddels niet het fake newsitem waarin Nederlandse kamerleden zogenaamd aan het overleggen zijn met medewerkers van Alesej Navalny? Het item was nep en onderdeel van een ‘Russische desinformatiecampagne’. Of misschien ken je wel het verhaal van de Amerikaanse rapper Kanye West die zijn vriendin Kim Kardashian een video cadeau gaf voor haar veertigste verjaardag. Dit was niet zomaar een video, maar een hologram waarin de overleden vader van Kim vertelt hoe trots hij op haar is. De video was hartstikke nep, maar van grote waarde voor de ontvanger. Leuk om te weten: een Nederlandse jongen maakte deze video op zijn slaapkamer!

 

Is het dan zo makkelijk om fake nieuws te produceren? JA! Hoe dan? Bijvoorbeeld door middel van toegankelijke ‘deepfake’ (software waarmee je fake nieuws produceert). Fake nieuwsitems en video’s krijgen een steeds grotere rol in onze samenleving. Hierdoor zouden we onszelf eigenlijk bij álles wat we zien moeten afvragen: is dit echt, of is dit FAKE? Het filmeducatieproject ‘MAKE A FAKE’ speelt in op bewustwording hiervan, leert jongeren kritisch te kijken en combineert dit met praktijkgerichte vaardigheden binnen het filmvak.

Wildcard project

Naast het filmeducatieproject gericht op vo-leerlingen is er voor andere geïnteresseerden ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het ‘Wildcard’ project. Iedereen die het leuk vindt om met dit thema aan de slag te gaan, dagen we uit om een eigen 3 minuten film te maken en in te leveren bij de jury van ‘MAKE A FAKE’. Ook hierbij zijn leuke prijzen te winnen! Interesse? Kijk op www.makeafake.nl/wildcard voor meer informatie.

Initiatief en subsidie

Dit project is een initiatief van de Zeeuwse Filmtheaters: Cinema Middelburg, ’t Beest in Goes, filmtheater fiZi in Zierikzee en Ledeltheater in Oostburg en wordt gesubsidieerd door Provincie Zeeland.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.