Hoopvol brandend licht in Cinema Middelburg!

Er bleek enorme behoefte aan een uitje met kwaliteitsfilms!

Hoopvol brandend licht in Cinema Middelburg!

Een terugblik op 2021 leert ons dat we heel dankbaar kunnen zijn. Ondanks allerlei beperkingen hebben we steeds gekeken naar wat wél mogelijk was, en met creatieve oplossingen en hard werken heel veel voorstellingen en speciale projecten kunnen organiseren. Een groot hart onder de riem was landelijke en internationale erkenning voor onze Club Cinema, de kleinste bioscoopzaal van Nederland. Talloze hartverwarmende donaties van donateurs en Clubleden, en ons volledige vrijwilligersteam bleef intact!

Cijfers en maatregelen

In 2021 was de Cinema 24 weken gesloten waaronder de voor bioscopen belangrijke wintermaanden en slechts 28 weken geopend. We openden 5 juni met 1/3e zaalcapaciteit, vanwege de 1,5 meter maatregel. Vanaf 25 september werd het coronabewijs verplicht en was er tijdelijk 100% zaalbezetting toegestaan, en vanaf 28 november mochten wij tot 17.00 uur films vertonen, opnieuw met slechts 1/3e zaalcapaciteit.

Ondanks deze beperkingen hebben we 617 openbare voostellingen georganiseerd en ontvingen we 8.114 bezoekers. Vergeleken met de dezelfde (lockdown)periode in 2020: toen organiseerden we 434 openbare voorstellingen voor 5.753 bezoekers. Er bleek enorme behoefte aan een uitje met kwaliteitsfilms! In 2020 was de eerste periode van 1 januari tot 16 maart nog ‘normaal’ met 192 voorstellingen voor 6.350 bezoekers. Deze periode was in 2021 volledig gesloten.

Films

De Slag om de Schelde werd het meest bezocht, samen met films als Oscarwinnaar The Father, en Druk. De Zeeuwse première van Dertien Dagen van Middelburgse filmmaker Gijs Haak had de hoogste zaalbezetting en kon begin oktober met een volledige zaalbezetting draaien. Ook online werd deze film veel bekeken.

Club Cinema

Eind 2020 werd de Club tijdens de lockdown met een online promotiefilmpje gelanceerd maar kwam in 2021 pas echt tot leven met 184 voorstellingen van 34 veelal bijzondere films die nauwelijks elders te zien waren. Een samenwerking met Roze 50+ was Club Rainbow, een reeks lhbtqi films met een inleiding, de unieke reeks Women make film, obscure titels als Strawberry Mansion en The Obscure life of the Grand duke of Corsica en klassiekers als In the Mood for Love en The Ascent. Bij alle voorstellingen werd bovendien een speciale voorfilm vertoond.

Online

Online was Cinema Middelburg 24/7 geopend via Picl, onze online filmzaal. In 2021 waren er 2.136 views, iets minder dan in 2022, 2.789, maar, vergeleken met 2019 waarin de bioscoop 100% geopend was, 706, een stabiel aantal. Tijdens de lockdown in april vond een online editie plaats van ons korte filmfestival ISFFM, het International Short Film Festival Middelburg. Eind december lanceerden we de online ‘sneak’ op dinsdagen.

Samenwerkingen en educatie

Samen met de 4 Zeeuwse filmtheaters ontwikkelden we achter de schermen het educatieproject ‘Make a Fake’ voor middelbare scholieren, dat (aanvankelijk op 14 januari) in 2022 zal starten. We hebben dankzij goede contacten kunnen samenwerken met festivals als het IDFA, het Nederlands Film Festival, Film by the Sea, Cinekid. Samen met het Movies that Matter festival en professor Barbara Oomen organiseerden we een speciale Europese avond rondom de Sacharovprijs. Er was een reeks filmcollege’s met filmwetenschapper Rudi de Boer en voor basisonderwijs maakten we het Simon’s Scope kidscollege. Er vonden besloten voorstellingen plaats voor schoolklassen tijdens Film by the Sea en voor Cinekid in oktober. In samenwerking met stichting Make a Wish lieten we een filmwens uitkomen van een Middelburgse jongen met als droom een eigen filmpremière, in aanwezigheid van zijn familie en filmstudenten.

Pers

Landelijke erkenning was er via de NRC op 5 januari, Club als ‘pionier in Nederland’ en NRC op 2 maart, Cinema Middelburg op 4 in top 5 fraaiste bioscopen van Nederland. We mochten tijdens het filmfestival in Sevilla Club Cinema presenteren bij het Europa Cinemas congres ‘re-energizing cinemas’.

Cinema Middelburg ontving steun via regelingen als de TVL.

 

Linkjes:

https://picl.nl/theaters/cinema-middelburg/

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/05/de-microbioscoop-komt-eraan-a4026233

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/02/de-vijf-fraaiste-bioscopen-van-nederland-a4033916

https://www.europarl.europa.eu/thenetherlands/nl/eerder-in-het-nieuws/gratis-filmvertoningen-in-leiden-maastricht-en-middelburg

https://www.facebook.com/Make-a-Fake-2022-110490818126218/

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.