#EUandME filmfestival

Alle activiteiten staan in het teken van de EU en film en zijn gratis toegankelijk.

Cinema Middelburg en de Europese Commissie presenteren dinsdag 19 november het #EUandME festival. Tijdens dit Europese filmfestival vertoont de cinema meerdere keren een programma met korte films en eenmalig de Europese roadmovie ‘Take me Somewhere Nice’. Daarnaast is er een workshop Van Script tot Screen. Alle activiteiten staan in het teken van de EU en film en zijn gratis toegankelijk.

Korte films Gerenommeerde filmmakers en jonge talenten uit heel Europa maakten twaalf bijzondere korte films rond verschillende Europese thema’s en dat deden ze op geheel eigen wijze. Het resultaat? #EUandME Shorts: verhalen over duistere wolken, muziekdoosjes, het plezier van een lekker dansje en natuurlijk ontbreken kappers, beren en lieve pakketjesbezorgers op immense sneeuwvlaktes niet. De korte films van het filmproject #EUandME zijn net zo breed als de EU zelf en zullen je verrassen, ontroeren en af en toe ook zeker flinke lachstuipen bezorgen! 

Zeven van de films zijn van gerenommeerde Europese filmmakers die zijn gevraagd om een bijdrage te leveren aan het project. Vijf films zijn van getalenteerde filmmakers die samen met andere talenten hun film instuurden in de hoop te worden uitgekozen voor dit project. Je krijgt dus ook nog eens werk te zien van dé toptalenten van Europa. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek en ruimte voor nabeschouwing onder leiding van filmwetenschapper Jeanine Naerebout. De korte films worden vertoond om 15.00 en 17.00 uur. Ze zijn gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs.

Korte films voor scholen De voorstelling van de korte films van het filmproject #EUandME kun je individueel bezoeken, maar ook met studenten of leerlingen vanaf 16 jaar. Deze besloten voorstellingen vinden plaats om 9.00, 11.00 en 13.00 uur. Via euandme. cinemamiddelburg.nl kunnen docenten groepen leerlingen of studenten aanmelden voor dit gratis toegankelijke programma. 

Take me Somewhere Nice Snelle seks of eeuwige liefde, iPhone of wilde natuur, Europees paspoort of Joegoslavische ziel? De Nederlandse tiener Alma brengt een snikhete zomer door in Bosnië, het geboorteland van haar ouders. Maar niets gaat zoals verwacht. Vastberaden om een connectie met haar vaderland te maken, komt ze van de ene absurde en vervreemdende situatie in de andere terecht. Ena Sendijarevic (31) zette zichzelf op de kaart met haar prijswinnende korte films. Met Take me Somewhere Nice, haar eerste speelfilm, vertegenwoordige zij Nederland in de ACID competitie in Cannes en won in Rotterdam de Special Jury Tiger Award. Voorafgaand aan de film is er een inleiding door twee jonge filmmakers: Boaz Timmermans en Kioni Papadopoulos. Zij maakten een roadmovie waarbij ze door twaalf Europese landen en langs tien steden reisden. ‘Take me Somewhere Nice’  wordt vertoond om 20.00 uur. De film is gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs. 

GRATIS ENTREE
Workshop Van Script tot Screen Hoe komt een film tot stand? Daarover leer je alles in deze workshop van storyboarder extraordinaire Raimond van Soest. Hij neemt je mee in de wereld van scenario’s en  storyboards aan de hand van praktijkvoorbeelden van Brimstone, een Europese co-productie van Nederland, Duitsland, Spanje en België. Zo leer je gaandeweg alles over de structuur van film, scenario, montage, camerastandpunten, acteren en technieken. Een uniek kijkje achter de schermen! De workshop vindt plaats op donderdag 21 november om 20.00 uur. De workshop duurt 1,5 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is verplicht en kan via euandme. cinemamiddelburg.nl

Het programma wordt gratis aangeboden aan het publiek door de Europese Unie. Meer weten over hoe jongeren de EU ervaren? Neem dan een kijkje op europa.eu/euandme.
 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste films en ontwikkelingen van Cinema Middelburg.