Sinds 22 juni 2013 vertoont Stichting Cinema Middelburg films in de Kloveniersdoelen, een historisch pand dat begin zeventiende eeuw gebouwd werd en ook wel bekend staat als het militair hospitaal. De filmzaal met het karakteristieke balkenplafond is uitgerust met 91 stoelen en toegankelijk voor rolstoelen.

De Kloveniersdoelen

Stichting Cinema Middelburg heeft zich ten doel gesteld een filmaanbod te verzorgen voor de inwoners en bezoekers van Middelburg en omgeving en wil daarbij een stabiele en inspirerende schakel zijn in het culturele, sociale en maatschappelijke leven. We geven dit vorm door:
  • een brede selectie van kwaliteitsfilms te vertonen voor een zo groot mogelijk publiek en daarmee een volwaardige ‘avond uit’ te bieden
  • een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor filmliefhebbers te zijn en vrijwilligers zich te laten ontplooien en zo een sociale rol te spelen
  • samen te werken met regionale culturele en maatschappelijke organisaties en zo een maatschappelijke functie te vervullen
  • schoolvoorstellingen te organiseren
  • De filmzaal te verhuren aan organisaties en particulieren, waarbij film een onderdeel van het programma uitmaakt.
Cinema Middelburg

Organisatie

Stichting Cinema Middelburg is een non-profitorganisatie en door de belastingdienst aangewezen als een ANBI stichting. Giften kunnen binnen de geldende regels van de belasting worden afgetrokken.

Cinema Middelburg wordt financieel ondersteund door de gemeente Middelburg, en donateurs. Naast deze ondersteuning zijn de opbrengsten uit de kaartverkoop, zaalverhuur en advertenties de belangrijkste bronnen van inkomsten. Cinema Middelburg is onafhankelijk in haar programmatische keuzes.

Het bestuur bestaat uit: Cees Leijnse (voorzitter), Hans Wind (penningmeester, secretaris), Wilco Goudzwaard (lid)

De bestuursleden van Stichting Cinema Middelburg voeren hun functie onbezoldigd uit en ontvangen geen onkostenvergoeding.

Het beleidsplan, het verslag van onze activiteiten en het financieel jaarverslag is op aanvraag verkrijgbaar.

De dagelijkse leiding van Cinema Middelburg is in handen van twee professionele, betaalde krachten:

Simon Blaas, directeur / programmeur

Co Verboven, office manager

De dagelijkse voorstellingen worden verzorgd door een 40-tal enthousiaste vrijwilligers. Zij verzorgen de kaartverkoop, de filmprojectie en overige voorkomende werkzaamheden.

Filmhistorie Middelburg

De filmhistorie in Middelburg begon in 1928 met de Flora-bioscoop in de Lange Noordstraat, die in 1932 werd verbouwd en omgedoopt tot City-bioscoop. Deze bioscoop werd vernietigd bij het bombardement in 1940. Tussen 1937 en 1967 werden films vertoond in Electro op de Markt. In 1960 opent het City-theater in de Lange Delft, maar maakt in 1983 plaats voor de HEMA. Vanaf 1984 draaide Stichting Filmhuis Middelburg films in de leegstaande discotheek in de Pauwpoort achter het Damplein: Meccano. Vanaf 1985 worden ook films vertoond in de Zeeuwse Bibliotheek onder de naam Electro. In 1987 openen tegelijkertijd het verbouwde Electro op de Markt en het Filmtheater Schuttershof. Meccano is dan gesloten en in 1989 stopt ook de filmvoorziening in de Zeeuwse Bibliotheek. In 1992 ging de inmiddels tot Stichting Filmtheaters Middelburg omgedoopte stichting failliet. Sinds de heroprichting op 2 juli 1993 draaide Stichting Cinema Middelburg dagelijks films in het Schuttershoftheater. In 2012 werd in april afscheid genomen van de 35mm projector en gedigitaliseerd. Op 12 juni 2013 was One Flew Over the Cuckoo’s Nest de laatste voorstelling in het Schuttershoftheater. Na een lange zoektocht naar een nieuwe locatie werd op zaterdag 22 juni 2013 met The Great Gatsby de eerste film vertoond in de Kloveniersdoelen (met dank aan Peter van Eenennaam voor deze informatie).

Locatie

Parkeren

3 nabijgelegen parkeergarages zijn 24/7 geopend, betaald parkeren van ma t/m za 08.00-20.00 uur, € 2,00 per uur.

  • Achter de Houttuinen, 4331 NJ
  • Het Groene Woud, Het Groene Woud 1, 4331 NB
  • Geere, Beenhouwerssingel, 4331 JE

Parkeerplaats Hof van Tange, Looijerssingel. € 1,70 per uur.

Adverteren

Adverteren en Verhuur

Adverteren

  • op het witte doek
  • of in de brochure?

Cinema Middelburg is ook beschikbaar voor verhuur op dagdelen zonder reguliere programmering.

Voor alle informatie en voorwaarden voor adverteren en verhuur:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor informatie over de horeca:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Logo ANBI

Logo Europa Cinemas